Lato

Latem pora na młode buraczki na botwinkę, burak liściowy, bób i groszek zielony, fasolkę szparagową, cebulę i czosnek, cukinię i dynię, ogórki, pomidory i paprykę. Ogórki i pomidory mają teraz swoje apogeum. Warto wtedy najeść się ich do syta bądź zrobić z nich przetwory.

W lipcu dorastają pierwsze warzywa korzeniowe jak ziemniaki, marchew, pasternak, pietruszka, por i seler. Imponująca nać  od włoszczyzny wzbogaci  niejedną zupę.

Dochodzą jednoroczne i ciepłolubne zioła jak  bazylia, cząber, kolendra czy majeranek.

Z warzyw liściowych dalej królują różnorodne sałaty, dochodzi jarmuż, kapusta biała i czerwona.

Ze starego sadu zbieramy trochę  jabłek starych odmian i śliwek na powidła.

Co u nas słychać?

Ciekawostki, nowinki, porady

czyli wszystko to co się u nas działo, dzieje i będzie działo oraz wszystko to, co na marginesie, sprawdź koniecznie...

Aktualności

A NA FACEBOOKU ...

Skontaktuj się z nami!